Dnes je piatok, 27.november 2020, meniny má: Milan
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Medzinárodná kuchyňa aj u vás doma

október 21, 2020 - 16:31
Radi ochutnávate na dovolenkách miestne špeciality, ale neviete si ich pripraviť? Neprebádané chute orientu a stredomorskej kuchyne vás zlákajú v kuchárskej šou So šéfkuchárom okolo sveta s Gabom Kocákom na tie správne miesta od 17. októbra o 21:30 na TV Paprika.

Myslíte si, že sa vyznáte v kuchárskej terminológii a ovládate všetky medzinárodné termíny? Tak si vás vyskúšame! Viete v akej krajine má pôvod omáčka Bearnaise? Ak by ste odpovedali Francúzsko, máte pravdu, aj keď je to omáčka holandského typu, ktorá je paradoxne tiež pôvodom z Francúzska. Výborne sa hodí k steakom a grilovanej zelenine. A čo môže byť taký ramen? Na prvé počutie to zaváňa arabskou kuchyňou, ale opak je pravdou. Ide o japonské jedlo, ktoré pozostáva zo silného vývaru z mäsa a riasy kumbu s vaječnými rezancami, vajíčkami a bambusovými výhonkami. Evokuje aj vo vás názov pak choi nejaké opekané čínske rezance?  Ak áno, ste na omyle. Pak choi alebo aj bok choy, či pok choi je síce pôvodom z Číny, ale ide o druh čínskej kapusty. Je plná antioxidantov, vápnika, horčíka draslíka, betakaroténu a takmer celý B-komplex. Využíva sa do šalátov, ale je vhodný aj na grilovanie, či varenie. 

Ramen na vegánsky spôsob

Dostali ste chuť na originálnu japonskú kuchyňu, ale nevyhľadávate za každú cenu mäsové pokrmy, či ste dokonca vegán alebo vegetarián? Potom je pre vás ideálnym receptom práve ramen na vegánsky spôsob. Poďme na to!

Budete potrebovať:

  • 1 malý zázvor
  • 1 limetku
  • 2 ks anízu
  • 100 g koriandru
  • 10 g sezamu
  • 700 ml  zeleninového vývaru
  • 100 g soba pohánkových cestovín
  • 3 jarné cibuľky
  • 50 g shitake húb
  • 2 cesnaky
  • 1 pór
  • 6 ks baby brokolice

 Ako na to?

  1. 700 ml vývaru  a ďalších 300 ml vody privedieme do bodu varu.
  2. Pridáme cestoviny a 5 minút povaríme.
  3. Pridáme zeleninu a všetky ostatné  ingrediencie a všetko  spolu povaríme ďalších 10 minút.
  4. Dochutíme soľou, korením, koriandrom a prípadne aj čerstvým čili.

 

Sledujte reláciu So šéfkuchárom okolo sveta s Gabom Kocákom od 17. októbra o 21:30 na TV Paprika. Môžete sa naučiť variť aj s použitím čerstvých sezónnych surovín s reláciou Štyri ročné obdobia so šéfkuchárom Jiřím Halamkom od 12. októbra o 20:00 na TV Paprika.

- - Inzercia - -